DE MOBIELE STAD

Groningen is altijd een vooruitstrevende stad geweest. Met de autovrije binnenstad was Groningen zijn tijd ver vooruit. Elke periode heeft zijn eigen ontwikkelingen, pas dus op met oplossingen uit het verleden. Wij kijken liever naar de toekomst en die ziet er positief uit: mobiliteit wordt laagdrempeliger, schoner en sneller, voor iedereen. Dat wordt lekker broezen! Wij hebben er zin in. U ook?

De Toekomst

Elektrisch

Zelfrijdend

Vraaggestuurd

Decentraal

Iedereen heeft recht op mobiliteit

De VVD is een liberale partij. Liberaal is dat je niet voor anderen gaat bepalen hoe zij zich verplaatsen. Mobiliteit is een basisbehoefte en iedereen mag zelf bepalen hoe zich te bewegen. Lopen, fietsen, scooters, autorijden, met de bus, met het vliegtuig, of op rolschaatsen: of je nu voor je werk, school, naar familie of voor je plezier reist, of je pakketjes bezorgt of maaltijden: Groningen moet bereikbaar zijn voor iedereen. Wij willen - en ook dat is liberaal - tolerant zijn naar alle vormen van vervoer.

Groningen: spin in het web

Honderdduizenden mensen bewegen zich dagelijks in, door en langs de stad. Om dit in goede banen te leiden zijn vroeger slimme oplossingen bedacht. Een autovrije binnenstad maakt het centrum fantastisch om te winkelen, te fietsen en te lopen. De fietsinfrastructuur in en naar de stad is uitstekend. De wijken zijn goed ontsloten en de bedrijven goed bereikbaar. De stad is bereikbaar per auto, trein en vliegtuig. Mede dankzij onze deze uitstekende infrastructuur is Groningen de economische motor van het Noorden.

Oude tijden, oude oplossingen

Elke tijd kent zijn uitdagingen en zijn oplossingen. Groningen was zijn tijd altijd ver vooruit, ook met mobiliteit en transport. En dat is maar goed ook want stilstand is achteruitgang en stilstaan wil niemand, zeker niet in files. Oplossingen van vroeger zijn dus niet per se de beste oplossingen voor de toekomst. De VVD wil de stad niet op slot gooien voor bepaalde typen vervoer, die juist populairder worden. Iedereen heeft immers het recht om zich te verplaatsen via een vervoermiddel naar keuze: wel zo sociaal en tolerant.

 
 

Bereikbaar Groningen

Veel mensen focussen zich op de vierkante kilometer binnenstad van Groningen. Logisch, want daar bruist het van bedrijvigheid, cultuur, restaurants en winkels. Maar Groningen is meer dan de binnenstad. De leefbaarheid in de wijken is voor de VVD minstens even belangrijk, net als de bereikbaarheid. Inwoners van Groningen willen hun auto graag dichtbij huis hebben, zolang ze een auto hebben. Iedereen moet prettig en veilig kunnen fietsen. We willen bezoekers van buiten de stad altijd welkom heten, ook als ze met de auto komen: de VVD sluit niemand uit en wil iedereen zo goed mogelijk faciliteren.

Daarom pleit de VVD voor:

 • Versnelling van de aanpak van de Zuidelijke Ringweg (liever 1 jaar dicht dan 7 jaren ellende)

 • Verbeterde bereikbaarheid van wijken en bedrijventerreinen (knelpunten benoemen en opheffen)

 • Optimaal parkeerbeleid in de wijken, met voldoende parkeerruimte en voorrang voor bewoners

 • Voldoende en laagdrempelige parkeerruimte voor bezoekers

 • Meertalige bewegwijzering voor parkerende bezoekers van buiten (wo ist der bahnhof?)

 • Samenwerking met binnenstadondernemers voor bijvoorbeeld korting op parkeren bij bestedingen in hun winkels

 • Betere fietsparkeervoorzieningen en handhaving op geparkeerde fietsen op plekken waar dit echt niet kan, de stad moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Internationaal gezien stelt 2 uur reizen niets voor, maar in Nederland ligt Groningen toch nog teveel geïsoleerd van de Randstad. Ook willen we graag een betere aansluiting naar Hamburg.​

De VVD wil dat Amsterdam en Hamburg binnen 1 uur bereikbaar worden. We investeren liever niet in een 19e eeuwse techniek. Het zou zonde zijn miljarden te investeren in een nieuwe, extra spoorverbinding naar Amsterdam, terwijl er over 10 jaar voor een fractie van de kosten een hyperloopverbinding met Amsterdam en Hamburg zou kunnen worden aangelegd.

 

De VVD pleit voor:

 • Een onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om Amsterdam en Hamburg binnen 30 of 60 minuten bereikbaar te maken (hyperloop, Maglev)

 • En wil dat Groningen een testtraject wordt

 • Ondertussen gaan we door met het versnellen van de treinverbinding naar Amsterdam via het bestaande tracé

 • En met verbetering van de verbinding met Duitsland

Ook via de lucht is bereikbaarheid van de stad essentieel. Ontwikkelingen met elektrisch vliegen gaan razendsnel. Wat voor alles met twee tot vier wielen geldt, geldt ook voor alles met twee vleugels: ​elektrisch, autonoom, laagdrempelig.

We gaan dus meer vliegen, maar met minder geluid, minder uitstoot en met meer plezier. Om als stad mee te gaan in de ontwikkelingen van de wereld is een vliegveld onontbeerlijk. Een vliegveld is niet alleen van economisch belang, het laat inwoners ook de wereld ontdekken.

 

De VVD wil:

 • Groningen Airport Eelde doorontwikkelen

 • Stimuleren met vliegen met drones voor hulpdiensten, pakketvervoer en personenvervoer

 • Stimuleren van elektrisch vliegen en vliegen op waterstof

 • Onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van drones

 

WHAT NOT TO DO?

VCP? Neuh

Het plan om het verkeerscirculatieplan verder uit te breiden met meer beperkingen gooit de stad op slot. Het zou betekenen dat om van de ene wijk in de andere te komen, de automobilist via de ringweg moet. Erg onhandig als je bijvoorbeeld je kind met de auto naar school moet brengen als je woning, school en werk in verschillende wijken liggen. Het zorgt voor veel meer autokilometers en dus meer CO2-uitstoot. Dat geldt ook voor de plannen om de diepenring autoluw te maken: oplossingen uit de jaren ‘70 zijn voor de toekomst van Groningen niet progressief maar reactionair.

In 2013 is al eens een behoorlijk uitgebreid onderzoek naar een nieuw verkeerscirculatieplan (eufemistisch het 'sectorenmodel' genoemd) gedaan, dat ook voor de rest van de stad moet gaan gelden. Je kunt dat hier vinden. 

 

Tram? Tou eem

Reactionair. Dat is ook het opgewarmde tramplan. Uitgevonden in de negentiende eeuw was de tram lang een handig middel om grote groepen mensen over een vastliggend tracé te verplaatsen. Gelukkig heeft de tijd niet stilgestaan en zijn er tegenwoordig veel betere, flexibele en goedkopere oplossingen om hetzelfde doel te bereiken. De tram vereist investeringen van vele honderden miljoenen in rails en lelijke stroomkabels door middeleeuwse straten en over onze prachtige pleinen. En als die er eenmaal liggen, kun je niet meer besluiten het ding ergens anders te laten rijden: geen enkele flexibiliteit. De tram is een dure en achterhaalde oplossing. Want de wereld van mobiliteit verandert razendsnel.

 

CONTACT

Contactgegevens

VVD Groningen - Haren - Ten Boer

Grote Markt 1

9712HN Groningen

Website: www.vvdgroningen.nl

E-mail: vvd@raad.groningen.nl

Telefoon: 06-36248858

 

© 2018 VVD Groningen - Haren - Ten Boer

 • Instagram Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • Facebook Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now