VERGROENING

Groningen was, is en blijft de energieprovincie van Nederland. We zijn positief over de ontwikkelingen: energie wordt schoner, toegankelijker en meer van jezelf. De weg naar duurzaamheid is niet alleen een kwestie van het gebruiken van zo onuitputtelijk mogelijke energiebronnen: duurzaamheid betekent ook dat iedereen nu en straks energie kan blijven betalen. Groningen heeft de energie om de wereld te vergroenen. Hoe dat er precies uit gaat zien, dat weten we nog niet. Maar dat er fantastische kansen liggen voor onze regio, dat staat buiten kijf.
Duurzame energiebronnen
Zelf en collectief opwekken van energie
Groningen als koploper in economische verduurzaming

GRONINGSE ONTWIKKELINGEN

 
Naar duurzame energiebronnen
Zelf en collectief opwekken van energie
 Koploper in economische verduurzaming

GRONINGSE ONTWIKKELINGEN

ONZE VISIE

Iedereen heeft recht op energie

Als liberale partij vinden we dat iedereen het recht heeft om zelf of samen veilige en schone groene energie op te wekken, met elkaar te delen en te verrekenen, zonder dat de overheid dat moeilijk maakt. Energie is namelijk een eerste levensbehoefte. Duurzaam opgewekte energie zou daarom niet belast moeten worden. Elke vorm van veilige, schone en duurzame energie willen we toestaan, zowel van inwoners, energie-coöperaties als bedrijven. We sluiten geen energiebron uit. Wel zo tolerant. Energie wordt zo van jezelf en betaalbaar, wel zo sociaal.

Groningen, Groeningen, vergroening, vergroning

Groningen speelde al een grote rol in de turfwinning, zo ontstonden bijvoorbeeld Stads(!)kanaal en de veenkoloniën. En nu speelt de stad Groningen met de kantoren van Gasunie en GasTerra een grote rol in de aardgaswinning. Een belangrijke economische factor voor Groningen en voor heel Nederland. Intussen beseffen we allemaal dat er een nieuwe tijd aan komt: we gaan van fossiele energie naar duurzame energie. En Groningen gaat een prachtige rol spelen in deze vergroening, we kunnen de wereld vergroningen.

Groningse infrastructuur

De regio, met de stad in het hart, heeft al een fantastische infrastructuur. Niet alleen fysiek, de buizen, pijpen en leidingen rond de gasrotonde en de Gasunie, maar ook op kennisgebied. Bijvoorbeeld met de New Energy Coalition, EnTranCe en GasTerra. Allemaal organisaties die een belangrijke rol spelen in de energietransitie, maar die ook een belangrijke rol spelen in de Groningse economie. Wij willen dat de energietransitie en het scheppen van banen hand in hand gaan. En dat kan! Kijk maar wat we hebben gedaan met het bedrijf Holthausen, waterstof en het gemeentelijke wagenpark.

 

WAT WIL DE VVD?

 

DUURZAME ENERGIEBRONNEN

 
We leven in een gave tijd. Na eeuwen hout, turf, olie, kolen en gas de lucht in te hebben gestookt, beseffen we dat de wereld schoon moet worden doorgeven aan onze kinderen. We gaan een toekomst tegemoet die schone energie opwekt en het is onze generatie die dit probleem oplost.
 
Zijn we trots op. Het is onze ambitie om de groenste stad van Nederland en daarbuiten te worden en de naam Groeningen eer aan te doen. 

Dit wil de  VVD

1.

Volledig CO2-neutrale stad per 2035

2.

Alle gemeentelijke vastgoed op 100% duurzame energie

3.

Belastingvoordeel voor energiepositieve gebouwen

4.

Zoveel mogelijk eigen duurzame energie waar nodig in samenwerking met de provincie(s)

5.

Onderzoek naar veiligheid, economische duurzaamheid van alle fossielvrije energiebronnen, waaronder geothermie.

6.

Elektrificeren (waar nodig met waterstof) van het gemeentelijke wagenpark

7.

Én van het openbaar vervoer

ZELF EN COLLECTIEF ENERGIE OPWEKKEN

We geloven in decentralisatie van energieopwekking. Het gaat ons misschien net iets te ver dat mensen zelf een kerncentrale in hun kelder bouwen (klein beetje maar), maar we juichen in principe elke vorm van duurzame energie toe waar je zelf een steentje aan bij kan dragen. Zo kun je onafhankelijk worden in je energiebehoefte.
 
Hoe gaaf zou het zijn dat je zelf je energie opwekt, dit met derden deelt en onderling verrekent: het internet van energie, we willen het uitvinden in Groningen. En uiteraard willen we dat Groningen de best geïsoleerde huizen van Nederland krijgt. Want onnodig energie verbruiken is zonde van de CO2 en voor de portemonnee.
 

'JA, MOOIE WOORDEN. #HOEDAN?'

Nou, zo!

Als hoofdstad van de energieregio van Nederland hebben we de kennis, de netwerken, de instituten en de bedrijven om internationaal een leidende rol te spelen in energietransitie. We willen die schone wereld hier uitvinden, en de kennis, de producten en diensten ervan exporteren. Groningen gaat de ideale mix van energie uitproberen, opschalen en internationaal exploiteren. Geen enkele vorm van energie sluiten we hierbij uit. We gaan van een fossiele periode naar een nieuwe, positieve, schone periode en Groningen kan ook economisch hier een leidende rol in spelen. Dat is onze ambitie. Niet voor niets wees Europa Groningen al aan als koploper energietransitie.

KOPLOPER IN DE ENERGIETRANSITIE

 

Leve Groeningen,  leve de vergroning!

Dikke button om te klikken

MAAR HET WORDT NIET EENVOUDIG!

 

VRAAGSTUKKEN EN DILEMMA'S

De overgang naar duurzame energie is een ongelooflijk ingewikkeld vraagstuk. Ook omdat er heel veel op het spel staat, ook voor onze regio. Tienduizenden mensen zijn direct of indirect afhankelijk van de energiesector. Als hoofdstad van de energieregio van Nederland hebben wij de verantwoordelijkheid om antwoorden op onder andere de volgende vraagstukken vinden.
 
 
 

CONTACT

Contactgegevens

VVD Groningen - Haren - Ten Boer

Grote Markt 1

9712HN Groningen

Website: www.vvdgroningen.nl

E-mail: vvd@raad.groningen.nl

Telefoon: 06-36248858

© 2018 VVD Groningen - Haren - Ten Boer

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now